Ekoloji kuruluşları, kömürle çalışan elektrik santrallerinin 2030 yılına kadar kapatılmasını istiyor
Türkiye’nin farklı illerinden ekoloji kuruluşları, mevcut kömürlü termik santrallerin 2030 yılına kadar kademeli olarak kapatılması için “Adil Kömürden Çıkış: Hedef 2030” bildirisi yayınladı. Dünya için “2030’a kadar kömürden adil çıkış istiyoruz” daveti yapıldı 5 Haziran Çevre Günü.
Ekolojik kuruluşların bugün yayınladığı bildiriye imza atanlar arasında Muğla, Kahramanmaraş, Çanakkale, Antalya, İzmir, Denizli, Sivas, Adana, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Hatay ve Karaman. Açıklamada, kömür madenciliği ve termik santraller nedeniyle bölgede yaşayanların ya topraklarını kaybederek köylerini terk etmek zorunda kaldığı ya da madene inmek zorunda kaldığı belirtildi.
Kömürün artık ömrünün bittiğine dikkat çekilen açıklamada, bilimsel çalışmaların merkezine rüzgar ve güneşi koyan toplumun gerçek elektrik ihtiyacı için 2030 yılına kadar bir elektrik dönüşümünün mümkün olduğu belirtildi. Türkiye’de.
“KÖMÜR TOPRAĞIMIZA, SUYUMUZA, GIDALARIMIZA TEMAS ETMİŞTİR”
Bildirinin bir kısmı şöyle:
“Anadolu’nun kadim topraklarının tahribine dur diye yıllardır haykırıyoruz. Bir avuç kömür şirketinin ve sermayenin çıkarları uğruna, kontrolsüz ekonomik büyüme uğruna yaşam alanlarımızı yitirdik. Toprağımız, toprağımız, hava ve su kirlendi, nefes alamaz hale geldik, hızlı kamulaştırmalarla davalarımızı yıldırmaya çalıştık, sesimizi yükseltince kolluk kuvvetlerine başvurduk, canlarımızı, şehirlerimizi kaybettik ve bu gidişat devam ettikçe devam ederse, karşılaştığımız krizler katlanarak artacak.
Kömür madenciliği ve kömürle çalışan termik santraller atalarımızla olan kadim bağlarımızı kopardı. Tarlalarımızı kaybettik; köylerimizi terk etmek zorunda kaldık, sevdiklerimizden ve toprağımızdan ayrıldık. Doğup büyüdüğü yerlerden ayrılmak istemeyenler madene inmek ya da elektrik santralinde çalışmak zorunda kaldı. Yıllar boyunca kömür; Suyumuzu, toprağımızı, gıdamızı kirletti. Maden ve elektrik santrali içinde ve çevresinde çalışan herkes her gün kömürün zehirlediği kirli havayı solumakta ve kirli gıdaları tüketmektedir. Kanser olduk; Çocuklarımız ve gençlerimiz sinsi hastalıklara yakalandı.”
KÖMÜR ÇIKIŞ PLANI HAZIRLANMASI TALEP
Ekolojik kuruluşların karar vericilerinden kimsenin işsiz, güvensiz, sağlıksız ve güçsüz bırakılmadığı, planlı ve kademeli bir kömürden çıkış planı hazırlanmasını talep eden imzacılar, bu planın ekolojik, ekonomik ve sosyal yönler.
Çağrı yapan kurumlar, kampanyaya destek olmak isteyenler için komursuz2030.org üzerinden imza kampanyası başlattı.
17 EKOLOJİK KURULUŞ BEYANI İMZALADI
Bildiriye imza atan kuruluşların isimleri şöyle:
- Adana – Çevre ve Tüketiciyi Savunma Derneği
- Adana – Doğu Akdeniz Çevre Platformu
- Antalya – Korkuteli Dereköy Köylüleri
- Balıkesir – Kazdağı Tabiat Ve Kültür Varlıklarını Müdafaa Derneği
- Bursa – Doğa ve Çevre Koruma Derneği
- Bursa – Nilüfer Gençlik Meclisi
- Çanakkale – Çan Mahalle Derneği
- Denizli – Avdan Platformu
- Eskişehir – Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği
- Hatay – Antakya Çevre Savunma Derneği
- İzmir – Ege Çevre ve Kültür Platformu
- İzmir – Foça Çevre ve Kültür Platformu
- Kahramanmaraş – Afşin/ Elbistan Yaşam ve Doğa Savunma Platformu
- Karaman – Karaman Ekoloji Derneği
- Muğla – İkizköy Çevre Komisyonu
- Muğla – Muğla Çevre Platformu
- Sivas – Bakırtepe Çevre Platformu